Acasa  |  Portofoliu  |  Servicii  |  Despre noi  |  Avantaje  |  Legislatie  |  Noutati  |  Presa  |  Cerere oferta  |  Contact

Revista Pharma Business a organizat, la finele săptămânii trecute, conferinţa Pharma Forum, ediţia din Bucureşti, dintr-o serie mai lungă de evenimente dedicate farmaciştilor din România. Desfăşurat sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, Pharma Forum s-a bucurat de prezenţa a peste 700 de specialişti.

Pharma Forum a reunit peste 700 de specialisti la Bucuresti


Revista Pharma Business a organizat, la finele săptămânii trecute, conferinţa Pharma Forum, ediţia din Bucureşti, dintr-o serie mai lungă de evenimente dedicate farmaciştilor din România. Desfăşurat sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, Pharma Forum s-a bucurat de prezenţa a peste 700 de specialişti. Lucrările au fost moderate de preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa.

Printre invitaţi s-au numărat Clara Elena Popescu - Vicepreşedinte, Colegiul Farmaciştilor din România, Dan Zaharescu – Director executiv, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de medicamente (ARPIM), Farm. Anca Crupariu - Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Carmen Mazilu - Preşedinte, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Bucureşti, Mircea Diculescu - Şef Clinica de Gastroenterologie a Institutului Clinic “Fundeni” Bucureşti.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, temele aflate în dezbatere au abordat problematici importante pentru întreg sistemul farmaceutic, marcat de toate politicile sanitare aplicate în ultimii ani. Toţi cei prezenţi au fost însă de acord că în momentul de faţă sitemul farmaceutic românesc stagnează.


"Sistemul de sănătate din România, şi deci inevitabil şi sistemul farmaceutic românesc, este supus unor mutaţii, unor schimbări, care nu fac altceva decât să frâneze evoluţia noastră şi în fapt, să vorbim mai mult de o involuţie. Problemele tot mai mari cu care se confruntă farmaciştii sunt determinate de sistemul de compensare, sau de efectuarea plăţilor cu mare intârziere de către CNAS.

  Aşa se explică de ce, în loc să mergem drept, noi facem un pas înainte şi doi înapoi!", a declarat Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa

Vicepreşedintele, Colegiului Farmaciştilor din România, farm. Clara Elena Popescu, a precizat că reintroducerea noţiunii de „farmacie de familie”, în ultimul proiect al Contractului Cadru pentru anul 2011, afişat pe site-ul CNAS in 24-09-2010, „nu există în nicio ţara a Uniunii Europene şi reprezintă doar un exemplu, care dă însă, dimensiunea desconsiderării pe care reprezentanţii din conducerea CNAS o au faţă de partenerii de contract şi faţă de pacienţi.”

În ceea ce priveşte schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor, Dan Zaharescu, Director executiv ARPIM, a declarat că aceasta “reprezintă o improvizaţie a decidenţilor şi metodologia nu va avea ca rezultat economiile aşteptate”.

Implementarea acestui sistem de compensare a fost posibil in ţări precum Olanda, Germania, Cehia, unde, spre deosebire de România, există sisteme de sănătate private, sisteme care preiau diferenţa de coplată. Cum în ţara noastră aceste sisteme private lipsesc, pacienţii sunt cei care vor suporta coplata, care în unele cazuri poate creşte cu mai mult de 10 ori faţă de nivelul actual. Şi din nou în România se fac experimente pe pacienţi!”

Participanţii la Pharma Forum au beneficiat de expuneri ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente prezenţi la manifestare: GSK, Sanofi Pasteur, Sanofi Aventis, Zentiva, Johnson& Johnson, Dr. Reddy’s, Glenmark, Abbott, Verbatim.

smartfinancial.ro
12 octombrie 2010




Administrare site si optimizare SEO Web Activ